Eetgewoonten herkennen

Eetgewoonten herkennen

Eetgewoonte

Een eetgewoonte herhaal je vaak, zonder er bij na te denken. Iedereen heeft eetgewoonten die goed voor je zijn, zoals eten als je trek hebt. Na het eten voel je je dan goed en voldaan. Maar er zijn ook eetgewoonten waarbij je na het eten schuld, spijt en / of frustratie voelt. Dit kan komen doordat je meer eet dan je wilt of verkeerde dingen eet waarvan je wel weet dat ze niet goed voor je zijn. Om deze eetgewoonten aan te pakken, is het belangrijk om inzicht te hebben in welke eetgewoonten je hebt en welke je wilt veranderen. Door een paar dagen  alles wat je eet te fotograferen  en / of op te schrijven, kom je erachter welke eetgewoonten je hebt.

Welke eetgewoonte wil je veranderen?

Stel jezelf tijdens en na het eten de volgende vragen:

 • Eet ik omdat ik trek heb of heb ik een andere reden?
 • Vind ik het eten lekker en geniet ik ervan?
 • Voel ik me na het eten prettig en voldaan?
 • Heb ik een gevoel van spijt, schuld en/of frustratie over wat ik gegeten heb?

Na het bijhouden van jouw eetmomenten, herken je misschien wel patronen. Eet je bijvoorbeeld meer als je afgeleid bent door je mobiele telefoon? Eet je omdat je je verveelt of omdat je je verdrietig voelt? En voel je je daarna schuldig? Als je na eten een gevoel van spijt, schuld en / of frustratie hebt, dan eet je hoogst waarschijnlijk om een andere reden dan dat je trek hebt. Zodra je een goed beeld hebt van wat jouw eetgewoonten zijn, kan je voor jezelf besluiten welke eetgewoonten je wilt veranderen. Daarvoor is het belangrijk om inzicht te hebben in de oorzaak van jouw eetgewoonten. Factoren die hierbij een rol spelen zijn gedachten, gevoelens en behoeftes. 

Welke eetgewoonte wil jij graag veranderen?

Wil je meer lezen over de redenen die mensen hebben om te eten als ze geen trek hebben? Klik hier.

 • Kijk hier of ‘Nieuwe eetpatronen’ iets voor jou is. Neem meteen contact met me op: T: 06-30180602 E: petra@eetpatronen.nl of laat hieronder een bericht achter:

   

  Categorieëna

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *